Salg til Privat, Erhverv & Off. Institutioner
Fri fragt til pakkeshop over 699kr.
Levering 1-3 hverdage

HDMI Kabel

Hvad er et HDMI kabel ?

HDMI er forkortelsen for High Definition Multimedia Interface. Selve HDMI kablet blev skabt som en slags fusion af video kabler som DVI og scart, og lydkabler som AUX. Problemet med de gamle kabler var nemlig at kvaliteten af video signalet ofte var tvivlsom og ustabil, samtidigt var det ikke muligt at få lyd igennem ét kabel, der skulle derfor bruges flere kabler for at få hele oplevelsen med. 

Denne problemstilling kunne HDMI kablet løse og denne nye kabeltype blev derfor hurtigt det foretrukne valg til AV løsninger rundt omkring i verden. Langt de fleste har i dag stiftet bekendtskab med HDMI kablet, og det er bestemt også svært at komme udenom. Hvad end det måtte dreje sig om privat, skole eller erhvervsmæssig brug, så er HDMI kablet, i en eller anden facon, som regel til at finde. 

HDMI kablet kan som nævnt både transportere lyd og billed signal fra en outputenhed, eksempelvis en playstation, videre til en input enhed, som kunne være et moderne fladskærms TV eller en projektor. Alt sammen i en høj kvalitet, som eksempelvis 1080p, 4K og op til 8K, alt efter kabel typen.

Hvad er forskellen på HDMI 2.0 og 2.1 ?

Den største forskel mellem HDMI 2.0 og 2.1 er altså at 2.1 har en øget “bandwidth capacity”, på dansk - båndbredde kapacitet. Hvilket betyder at HDMI 2.1 kan overføre en større mængde data end 2.0. Denne øgede datatransmission gør det muligt at opnå højere opløsning, hurtigere opdateringshastighed osv.

Det store spørgsmål er så: Hvad skal man vælge? Det kommer helt an på hvad du skal bruge HDMI kablet til. Har man f. eks. et ældre tv eller computer der ikke understøtter det nyeste signal, så vil man sagtens kunne nøjes med HDMI 2.0 og være godt dækket til det meste.

Skal du derimod bruge et HDMI kabel til et nyere TV, Gaming pc eller noget helt tredje, hvor enheden er kompatibel med HDMI 2.1 så vil det være oplagt at anvende muligheden for den højere opløsning, og derfor anvende et HDMI 2.1 kabel. Det vil f.eks være det rigtige valg til en Playstation 5 fordi den kræver HDMI 2.1 for at understøtte 4K med 120Hz.


Populære i HDMI Kabel

Skal jeg bruge HDMI kabel eller Displayport ?

HDMI kabler og Displayport kabler, kan ved første øjekast, minde en del om hinanden. De er dog ret forskellige og deres primære anvendelses formål er heller ikke helt ens.  Dog har de grundlæggende samme funktion, nemlig at agere som transportør af et audio/video signal i høj kvalitet, mellem visuelle enheder.

DisplayPort kabler kan ofte opnå en højere båndbredde end HDMI kabler. Hvis der er en højere båndbredde, betyder det at kablet sender flere signaler på samme tid. Dette har hovedsageligt en fordel, hvis du vil forbinde flere skærme til din computer på én gang. Det er også en fordel at anvende Displayport kabel hvis du spiller og gamer meget på din computer, fordi du ofte kan opnå en højere opdateringsfrekvens, også kaldet hz, med et Displayport kabel. En række displayport 2.0 kabler kan overføre op til 80 Gbit/s, hvilket betyder at det er muligt at opleve op til 120 hz i 8K opløsning.

HDMI understøtter Audio Return Channel (ARC). Dette er nyttigt, hvis du vil forbinde et tv med en hjemmebiograf. Når du ser tv, overføres lyden, via HDMI kablet med ARC funktionen, til din hjemmebiograf receiver. Du kan også bruge et HDMI kabel til en internetforbindelse, hvis dit HDMI kabel understøtter ethernet. Du kan også tilslutte en spillekonsol som PlayStation 5 eller Xbox Series X til dit tv, projektor eller en anden skærm via HDMI kablet.

Hvad betyder HDMI Arc ?

ARC er en forkortelse for Audio Return Channel. Dette er en teknologi, der findes i de fleste HDMI-indgange på nyere enheder og som er indbygget i næsten alle nye HDMI-kabler. Et almindeligt HDMI stik er kun i stand til at transmittere video og lyd, hvorimod ARC er en ekstra funktion, der giver mulighed for at sende lyd fra et TV tilbage til udgangs enheden, som eksempelvis en HiFi receiver eller soundbar. Det betyder grundlæggende, at du kun har brug for 1 kabel for at transmittere både video- og lydsignaler. Frem og tilbage mellem flere enheder. Dette kan bidrage til væsentligt mindre kabelrod.