Salg til Privat, Erhverv & Off. Institutioner
Fri fragt til pakkeshop over 699kr.
Levering 1-3 hverdage

Lampeledning

Sådan finder du den rigtige ledning til opsætning af lamper

Lampeledning bruges helt grundlæggende som en strømførende sammenkobling mellem en given lampe og et lampeudtag. For på den måde at tilføre strøm til lampen, så den kan anvendes til det som den er tiltænkt, nemlig at sprede lys.

For at finde den ledning som passer til dit behov, er der en række overvejelser som skal gøres. Først skal du finde ud af, om du ønsker en flad eller rund lampeledning. Dernæst skal du undersøge hvor mange meter ledning du har brug for til netop dit projekt. 

Det er er som tommerfingelregel, altid en god idé at købe nogle ekstra meter tillægdsledning, til den længde man har målt sig frem til at der er behov for. Monteringen af lamper går nemlig ikke altid som man regner med. Når først ledningen er afisoleret og højden ikke blev som forventet, kan det være svært at lave om igen. Måske hænger lampen ikke så flot som forventet, det sted man havde påtænkt at den skulle opsættes i første omgang. Hvilket kan skabe et behov for yderligere ledning til omplacering. 

Montering af lampe i lampeudtag - Hurtig Guide

Det at opsætte en lampe, er tit og ofte nemmere end de fleste måske går og tror. Det handler bare om at springe ud i det. Det er desuden en af de elektriske opgaver i hjemmet, som man gerne må udføre uden autorisation. Det kræver blot at lampen monteres i et allerede eksisterende strømudtag.

Det betyder grundlæggende, at der altså skal være tale om en eksisterende og fast installation, som du uden hindring kan komme til. Du må derfor gerne trække en tilledning fra lampeudtaget, hen til en loftlampe, hvis den ikke skal hænge lige under udtaget.

For at montere en lampe i et udtag, skal du først have styr på værktøjet. Du får brug for en afisoleringstang / kabeltang og en skruetrækker. Enten med flad kærv eller stjerne, alt efter dit udtag.

Populære i Lampeledning

Hvor skal ledningerne sidde i lampeudtag

Husk altid at slukke helt for strømmen, inden arbejdet i lampeudtaget påbegyndes. Dette gøres oftest via. HFI-relæet, sikringsskabet, strøm skabet.

  1. Afisoler en del af ledningen til montering mellem lampe og udtag

● Ledningen som skal forbindes til dit udtag, skal afisoleres for at strømmen kan overføres fra udtaget til ledningen, og videre til din lampe. Isoleringen på ledningen, sørger nemlig for at strømmen ikke kan overføres, så længe kobbertrådene ikke er synlige. Du skal derfor kun afisolere den mængde som er nødvendig, for at den blå og brune ledning kan monteres i lampeudtaget.

● Den brune og blå ledning er indkapslet i en hvid / grå isolering, denne isolering kaldes ofte den ydre kappe, og skal fjernes før at du kan afisolere de strømførende ledninger indeni. Start med at fjerne ca. 5 cm via din afisoleringstang. 

● Herefter vil du se to ledninger, én Blå og én Brun. Disse to ledninger skal også afisoleres, for at synliggøre kobbertrådene. Det er ofte nok blot at fritlægge 8-10 mm af disse ledninger. Når du har gjort dette, er din ledning klar til montering i udtaget.

  1. Montering af lampe i udtag

● Sørg altid for at slukke for relæet / sikringen, inden du påbegynder monteringen i udtaget. Så mindsker du risikoen for stød under installationen af din nye lampe.

● Start med at fjerne lampe dækslet som afdækker udtaget. Dette gøres ofte ved at føre en lille flad kærvet skruetrækker ind i siden på lampe dækslet, hvorefter du kan vrikke dækslet løs.

● Nu kan du se udtaget. Her vil du oftest finde udtryk som N, L, M1, M2 samt Jord.

● Husk at føre lampeledningen igennem hullet på dækslet, inden ledningen monteres i udtaget.

● Sørg for at aflaste ledningen via aflastningen bagerst i udtaget. Så sikrer du at ledningerne ikke bliver rykket ud af terminalerne, når lampen udsætter ledningen for en trækbelastning.

● Løsn skrue terminalerne i “N” og “M1”

● Den blå lednings kobbertråde, også kaldet “Nul”, skal monteres i den terminal som er markeret med “N”.

● Den brune lednings kobbertråde, også kaldet “Fasen”, skal monteres i “M1” eller “M2”. Alt efter tændledning, hvis rummet er udstyret med to eller flere lyskontakter på væggene.

● Husk at stramme skrueterminalerne igen, når blå og brun ledning er på plads i terminalerne.

  1. Færdiggør montering af lampeledning i udtag

● Nu skal du blot arbejde baglæns. Det vil sige, at du skal sætte lampe dækslet tilbage på plads. Herefter kan du tænde for strømmen igen, og tjekke om din lampe lyser. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du undersøge om det er den rigtige kontakt du prøver at tænde på. Hvis det stadig ikke virker, skal du prøve at følge guiden igen, for at fejlsøge.

Hvor mange lamper kan man sætte i et udtag

Du må lovmæssigt, kun opsætte én lampe per. lampeudtag. Dog er det muligt at videre sløjfe en tilledning fra én lampe til én anden. Dette er ofte anvendt ved LED armaturer, som ofte er forberedt til netop denne løsning.

Hvilken farve ledning skal i N, L, JORD, M1 og M2 ?

N (NUL): Blå Ledning

L (Fast strøm): Brun Ledning

JORD: Grøn/Gul Ledning

M1 (Tænd/Sluk): Brun Ledning

M2 (Tænd/Sluk): Brun Ledning